logo
Welcome Guest! To enable all features please Login or Register.

Notification

Icon
Error

Options
Go to last post Go to first unread
Offline wolf  
#1 Posted : Friday, October 26, 2007 11:44:26 AM(UTC)
wolf

Rank: Administration

Groups: Administration, Archive Reader, Xhammer Member, Moderator, Member
Joined: 10/22/2007(UTC)
Posts: 2,495
Location: broechem

Was thanked: 33 time(s) in 29 post(s)
Machiavelli (999 Games):

Jij bent een manipulator, een maecenas, een man (of vrouw) met geld én ambitie: je wil de stad en haar meest invloedrijke gebouwen voor jou alleen. Maar je gaat het vuile werk niet zelf opknappen. Daarvoor 'gebruik' je de stadsmagistraten, het gepeupel of de bovennatuurlijke krachten.

Aan het begin van het spel is de jongste (of door het lot aangeduide) speler de koning. De koning is de spelleider, en schudt de 8 karakters. Afhankelijk van het aantal spelers waar mee je het spel speelt (2-7) worden er karakters gedekt neergelegd, en de rest verdeelt als volgt: de koning kiest eerst zijn karakter, en geeft de karakters door aan de speler links van hem, die er één kiest en de karakters doorgeeft, tot iedereen een karakter heeft gekozen. De keuze van de karakters gebeurt geheim.

Elke speler start met 4 kaarten in zijn hand, en een kapitaal van 2 geldstukken.

Dan roept de koning de karakters af in een vaste volgorde (door een nummer aangegeven op de karakterkaart), en mag de speler wiens karakter wordt afgeroepen zijn beurt spelen.
Elke beurt maakt de speler een keuze of hij twee goudstukken wil, of een bouwkaart (je trekt er twee, kiest er één, en legt de andere weg).

Vervolgens mag hij zijn geld gebruiken om een gebouw te bouwen. Je mag normaliter maar 1 gebouw per beurt bouwen, en dat doe je door het aantal geldstukken af te staan, gelijk aan het aantal geldstukken dat op de bouwkaart staat gedrukt. Een herberg kost 1 geldstuk, een kasteel 4, en sommige gebouwen kosten er 6, maar zijn er 8 waard. Elk gebouw heeft ook een kleur: goud, groen, rood, blauw of paars, die overeenstemmen met een bepaald karakter dat je kan spelen.

De karaktereigenschap mag op elk moment van de beurt worden gebruikt.

De karaktereigenschappen zijn gevarieerd: de moordenaar mag een karakter (waarvan hij nog niet weet of het gekozen is of niet) vermoorden, zodat die zijn beurt volledig verliest; de dief kiest een slachtoffer uit, dat bij het begin van zijn beurt al zijn geld dat hij heeft moet afstaan, als het karakter wordt gespeeld; de Magiër mag een gekozen aantal kaarten uit zijn hand afleggen en vervangen door nieuwe kaarten of zijn hand verwisselen met een speler naar keuze; de koning wordt de volgende beurt de nieuwe koning, en neemt de taken van de oude koning over, en verdient één goudstuk per gouden gebouw dat hij heeft gebouwd; de prediker beschermt de speler tegen de condottieri en verdient één goudstuk per blauw gebouw; de bouwmeester trekt twee bouwkaarten aan het begin van zijn beurt, en mag tot 3 gebouwen bouwen tijdens zijn beurt; de koopman krijgt één geldstuk en één geldstuk per groen gebouw dat de speler heeft gebouwd; de condottieri mag een gebouw van een speler vernietigen voor de kostprijs van het gebouw -1 en hij krijgt één geldstuk per rood gebouw dat de speler heeft gebouwd.

De kleur van de gebouwen speelt dus een rol om geld te verdienen, maar er is nog een vijfde kleur: paarse gebouwen hebben een speciale eigenschap die op de kaart zelf staat gedrukt.

Het spel eindigt wanneer een speler 8 gebouwen heeft gebouwd. De beurt wordt nog wel verder afgespeeld. Je krijgt vervolgens een aantal punten gelijk aan de waarde in geldstukken van al je gebouwen, en een bonus als je 8 gebouwen hebt gebouwd (4 voor de speler die het eerste dit voltooide, en 2 voor elke speler die alsnog zijn 8 gebouwen heeft kunnen neerpoten in de laatste beurt). Als je van de vijf verschillende kleuren elk één gebouw bezit op het einde, krijg je een bonus van 3 punten. De winnaar is uiteraard de speler met het meeste punten.

Elke beurt wisselt de volgorde van spelen, het karakter dat je speelt, en misschien zelfs de kaarten die je in je hand hebt. Geluk speelt uiteraard een rol, maar een oplettende speler, die de plannen van zijn tegenspelers kan anticiperen en dwarsbomen, heeft een streepje voor. Een aanrader!
2012 Geschilderd 35 - Gekocht 50
2013 Geschilderd 47 - Gekocht 15
2014 Geschilderd 69 - Gekocht 100
2015 Geschilderd 105 - Gekocht 105
2016 Geschilderd 47 - Gekocht 45
2017 Geschilderd 50 - Gekocht 183
2018 Geschilderd 67 - Gekocht 60
2019 Geschilderd 70 - Gekocht 439
2020 Geschilderd 140 - Gekocht 110
2021 Geschilderd 96 - Gekocht 112
2022 Geschilderd 86 - Gekocht 70
Users browsing this topic
Forum Jump  
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.