logo
Welcome Guest! To enable all features please Login or Register.

Notification

Icon
Error

Options
Go to last post Go to first unread
Offline wolf  
#1 Posted : Friday, October 26, 2007 11:43:44 AM(UTC)
wolf

Rank: Administration

Groups: Administration, Archive Reader, Xhammer Member, Moderator, Member
Joined: 10/22/2007(UTC)
Posts: 2,434
Location: broechem

Was thanked: 26 time(s) in 22 post(s)
Carcassonne:

Carcassonne is eenvoudig qua regels, maar intrigerend qua spel... je kan het al raden: een 999 game.

Elke beurt trek je uit de gedekte stapels een tegel met daarop een stukje weg, een stukje kasteel, een klooster, en daarrond groen groen gras. Die tegel moet je op een logische manier inpassen in het speelveld dat je voorgangers hebben opgebouwd. Logisch betekent: een weg wordt niet afgesneden, een stad heeft doorlopende muren, etc...
Als je je tegel hebt neergelegd mag je (optioneel) één van je zeven horigen op die tegel plaatsen. Afhankelijk van de plaats op de tegel neemt hij een verschillende rol aan: in een stad is het een ridder, op een weg een struikrover, in een klooster een monnik en op het gras een boer. Je mag je horige ook enkel plaatsen op een structuur waar nog geen andere horige zit.
Wanneer je bouwsel af is (een weg tussen twee knooppunten), krijg je onmiddellijk punten voor dat bouwsel en mag je je horigen van het spelbord nemen om hem later weer in te zetten. Enkel de boer blijft eens je hem neerlegt tot het einde van het spel op zijn weide. Wegen leveren minder punten op dat een stad, en een klooster levert altijd een vast aantal punten op.
Eens alle 72 tegels zijn gelegd, krijg je nog wat punten voor onafgewerkte bouwsels, en komen de boeren in actie. Per afgewerkt kasteel krijgt de speler met het meeste boeren op de wei rond het kasteel 4 punten.

De kunst is dus om het evenwicht te vinden tussen het recycleren van je horigen voor punten tijdens het spel, en op tijd je boeren op de wei krijgen voor de eindafrekening.

Duurt een halfuurtje tot drie kwartier, en kan met 2 tot 5 spelers gespeeld worden.

Carcasonne, de uitbreiding:

De uitbreiding introduceert kathedralen en herbergen, die je steden en wegen die je afwerkt tijdens het spel in puntenwaarde doen verhogen. Maar, als je een bouwsel met een stad of kathedraal niet afkrijgt, krijg je helemaal geen punten op het einde voor het onafgewerkte bouwsel (de bluts met de buil).
Er zitten ook extra horigen bij voor een zesde speler, en een nieuw type horige: de Hoofdman. De Hoofdman telt voor 2 horigen mee, en kan véél goed maken als het even wat minder gaat. Maar, de tweestrijd blijft, zet je hem in tijdens het spel met het risico dat je hem nooit terugkrijgt, of zet je je schaapjes liefst zo vlug mogelijk op het droge door snel te investeren in weiden?

Carcasonne, de rivier:

Ra, Ra, Ra, ... deze uitbreiding introduceert de rivier. De rivier doorsnijdt het speelbord, waardoor je weiden minder groot worden, en dus meer in boeren moet investeren dan in het gewone spel om je slag te slaan op het einde van het spel.

Er zijn nog meer uitbreidingen, maar die heb ik (nog) niet geprobeerd.

Eindoordeel:

Snel, niet moeilijk om uit te leggen, spannend tot op het einde, en altijd anders. Een ideaal tussendoortje of afsluiter van de avond.
2012 Geschilderd 35 - Gekocht 50
2013 Geschilderd 47 - Gekocht 15
2014 Geschilderd 69 - Gekocht 100
2015 Geschilderd 105 - Gekocht 105
2016 Geschilderd 47 - Gekocht 45
2017 Geschilderd 50 - Gekocht 183
2018 Geschilderd 67 - Gekocht 60
2019 Geschilderd 70 - Gekocht 439
2020 Geschilderd 140 - Gekocht 110
2021 Geschilderd 38 - Gekocht 0
Users browsing this topic
Forum Jump  
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.