Ik ga hier even een algemene post maken om hopelijk wat mensen binnen de club warm te maken voor deze aankomende collectible card game van Fantasy Flight Games, release 'early 2024'.
Indien er genoeg interesse is in het spel, zou ik hier eventueel regelmatig iets voor willen doen in de club, zoals bijv. drafts (d.w.z. iedereen krijgt tegen betaling 3 boosters, en met de inhoud daarvan probeer je een deck samen te stellen en spelen we enkele games tegen elkaar).
Voor de mensen die niet weten wat een collectible card game is, de naam zegt het een beetje zelf. In SWU gebruik je je eigen verzameling van kaarten om een 50-kaarten deck te maken, met maximum 3 kopieën van eenzelfde kaart. Je kan je eigen verzameling uitbreiden d.m.v. boosters om zo nieuwe decks uit te proberen. Het spel heeft 6 aspecten, kleuren die mee je keuze in het samenstellen van je deck zullen bepalen.
Bijna elke kaart (behalve neutrale kaarten) zal een aspect hebben. Welke kleuren je best speelt in je deck hangt af van je basis en je leider.
In dit voorbeeld zie je dat je basis je het gele (Cunning) aspect geeft, en je leider je zowel blauw als wit (Vigilance en Heroism) geeft.
In principe kan je je deck voorzien van alle kleuren, maar dit heeft natuurlijk een kost. Zo zal je voor elk aspect dat ontbreekt op je basis en leider een bijkomende kost van 2 resources moeten betalen om de kaart te spelen. Aan het begin van het spel kies je 2 kaarten uit je openingshand en leg je die toegedekt op tafel. Op het einde van elke ronde krijg je de kans om nog een kaart uit je hand als resource op tafel te leggen. Zo zal je stelselmatig steeds duurdere en krachtigere kaarten kunnen spelen. Belangrijk om weten is dat kaarten zoals resources en units uitgeput (zijdelings) in het spel komen. Telkens je een resource of unit gebruikt, dien je deze ook zijdelings te leggen. Aan het begin van een ronde worden alle zijdelingse kaarten rechtgezet zodat je ze (opnieuw) kan gebruiken.
Het doel in het spel is simpel: je probeert de health points van de basis van je tegenstander (meestal 30) naar nul te brengen, dit door middel van aanvallen via de grond/de ruimte en door eventueel actiekaarten te spelen. Je tegenstander zal dit natuurlijk niet zomaar laten gebeuren, en zal op dienst beurt zelf units en kaarten spelen om jouw basis als eerste kapot te krijgen. Je basis doet in principe niets buiten aangeven hoeveel health points die heeft, en welk aspect je krijgt. Er zijn er sommige in de reeks die je nog iets extra geven, maar die komen meestal met minder health points. Je leider geeft je tijdens het spel een passieve bonus of de kans om een extra actie te doen, maar éénmaal per spel kan die zelf ook komen meevechten eens je genoeg resources hebt. In het geval van Luke hierboven, kan je hem als unit activeren zodra je minstens 6 resources hebt, dit door hem in de juist zone te leggen. Belangrijk hier is dat leiders steeds rechtop het spel in komen, en je ze dus meteen kan laten aanvallen (zelfs al heb je de passieve leiderkant eerder die ronde zijdelings moeten leggen omdat je de actie ervan hebt gebruikt). Grond en ruimte zijn 2 afzonderlijke zones op het speelveld. Je kan bovenaan elke kaart zien wat voor soort kaarten het is, en of ze al dan niet op de grond of in de ruimte gespeeld moeten worden.
Het spel speelt trouwens beurt om beurt: jij doet een actie, je tegenstander doet een actie, enzovoort. Je moet dus op voorhand nadenken wat je wilt doen, want je kan niets doen als het de beurt is aan je tegenstander.
Er zijn momenteel 3 producten aangekondigd:
Spark of Rebellion Prerelease Box (MSRP $29.99)
(Mogelijks enkel te verkrijgen in winkels die prerelease events houden, maar ik probeer te achterhalen of ik er eventueel voor de club ook te pakken kan krijgen.)Spark of Rebellion Two-Player Starter ($34.99)
Spark of Rebellion Booster Packs (MSRP $4.99)
(Deze kan je afzonderlijk kopen, maar ook in Booster Boxes van 24 packs per doos.)Mocht er interesse zijn in het spel, dan kan ik zeker de Two-Player Starter Set aanraden. Deze 2 speelklare decks bevatten immers kaarten die niet in boosters te vinden zijn (behalve dan de alternatieve uitgaven, zoals foils), en je krijgt meteen een playset (3 kopieën) van elke kaart. Ideaal om daarna verder uit te breiden d.m.v. boosters, welke 16 willekeurige kaarten bevatten. Elke kaart heeft wel een zeldzaamheid, die aangeeft hoe makkelijk het zal zijn om die kaart te vinden in een booster. Bijkomend kan je ook verschillende alternatieve uitgaven in boosters vinden. Onderstaand voorbeeld geeft links de normale versie en rechts een alternatieve uitgave weer:
Je kan
hier de exacte samenstelling van een booster bekijken.
Je kan meer nalezen op
de officiële site.
Je kan ook de
quickstart regels even bekijken.
En als je graag eens aanvoelt hoe het spel speelt, dan kan je dat hier uitproberen:
Felt TableLaat zeker weten als je interesse hebt om dit te spelen, dan krijgen we een idee of we genoeg volk hebben om wat events te doen.